Pri dinamičnih športnih aktivnostih so eden izmed najpomembnejših kosov športne opreme ustrezna sončna očala. To je mišljenje Nicka Dasha, enega najbolj znanih optometrov, ki s testiranji stoji za svojimi trditvami: »Periferni vid in optimalno (široko) vidno polje sta ključna dejavnika pri športnih podvigih«. Povrhu vsega morajo biti oči z očali zaščitene pred zunanjimi vplivi (veter, prah, dež, …) in ne samo zaradi potencialno nevarnih UV žarkov. Zelo malo športnih očal na trgu izpolnjuje vse te zahteve.

80 do 90 % dejavnikov, ki jih zaznavamo iz okolice, sprejemamo preko naših oči. Sposobnost videnja je tako naš najbolj dominanten čut in tako igra pomembno vlogo pri športnih aktivnostih. V kolikor dvomite o tej trditvi, poskusite teči po progi z ovirami z zaprtimi očmi. Veliko sreče! Sposobnost videnja/vida je veliko več kot zgolj to, da se lahko osredotočimo na nekaj. Prav tako pomembno kot oster fokus je tudi prostorsko dojemanje, kontrast, periferni vid, dinamično vidno polje in še kaj drugega. Vsi ti kanali vidnega dojemanja so v delovanju med našimi športnimi aktivnostmi. Kadar se premikamo potrebujemo orientacijo, moramo biti sposobni določiti našo pozicijo v okolici, prepoznati moramo vsak detajl/oviro na poti, da bi lahko določili potencialno nevarnost, bodisi v statični obliki (npr. kamen na cesti), bodisi v dinamični (npr. premikajoča se veja). Neprestano moramo imeti pregled nad vsem dogajanjem in imeti vse dejavnike v pravi perspektivi. Kot primer si vzemimo plezanje. Plezalec mora pri vsakem gibu vedeti; Kje je naslednji oprijem? Kam lahko stopi z naslednjo nogo? Kam gre pot po naslednjem gibu? Kako visi zaščitna vrv? Kam bo lahko dal naslednje varovalo? Nenazadnje mora tudi opazovati vreme, saj morda prihaja do nenadnih sprememb? Prav zato je še posebej pomembno široko vidno polje. Naše oči so dejansko radar, ki mora delovati v 360°. Popolno vidno polje pomeni sposobnost hitrega reagiranja, ostati varen, delovati preventivno in ne reaktivno zaradi posledic. Posledično se utrudimo kasneje in smo manj izpostavljeni možnostim poškodbe.

Naš vid nas neprestano oskrbuje s pomembnimi informacijami, brez njim bi bili zelo omejeni pri športnih aktivnostih. Obstaja zelo enostavna formula ali morda celo pravilo: kadar vidimo bolje, se počutimo varno.

Kljub vsem dejstvom veliko športnikov zanemarja pomembnost dobrega videnja in zaščite oči. Naše oči so zelo občutljive, nevarnosti sončnih žarkov pogosto zanemarjamo oz. se je zavemo šele prepozno. Slednje lahko povzroči trajne posledice na vidu, tudi t.i. konjunktivitis – vnetje očesne veznice. Očesna veznica je tanka opna, ki pokriva notranjo stran veke in je ukrivljena nazaj, tako da pokriva beločnico. Njena naloga je, da pomaga ščititi oko pred tujki in okužbami. Oko je vsakodnevno izpostavljeno najrazličnejšim zunanjim dejavnikom. Cvetni prah, živalska dlaka, smog, dim, veter, močno sonce, snežna površina, bakterije in virusi lahko povzročijo vnetje očesne veznice.

Dejavniki, kot so veter, prah, pesek in suhost imajo torej negativen vpliv na vid. Oči podvržene tem vplivom so pod stresom in se zato tudi veliko prej utrudijo. Utrujenost oči pa vpliva na koncentracijo. Postanemo lahko manj odločni v delovanju, posledično se nam zmanjša naša učinkovitost. Zaradi teh razlogov kvalitetna sončna očala v športu niso več stvar luksuza, temveč nujnost. Dobra očala morajo zagotoviti kar nekaj kriterijev. Prav raziskovanju teh dejavnikov se je posvetil angleški strokovnjak za športno optiko Nick Dash, ki je pomagal že številnim vrhunskim športnikom. V novi študiji je preizkusil športna očala različnih proizvajalcev in preverjal kako učinkovita so pri športnih aktivnostih.

soncna-ocala-skozi-oci-znanosti-1

 

UJETO V KOTIČKU OČESA

Vidno polje vključuje centralno fiksacijo in periferni vid Če se nekaj ne dogaja točno pred našimi očmi še ne pomeni, da ni življenjsko pomembno. Pogosto so prav pomembni dogodki odvijejo v skrajnih kotih našega vidnega polja. To pomeni, da dogodek ali objekt še v vidnem polju a že zunaj fokusiranega videnja. Če poenostavimo gre za nekaj kar vidimo s skrajnim robom svojega očesa, kljub temu, da je naš pogled usmerjen naravnost. Te stranske objekte je potrebno zaznati iz okolice, da lahko nadaljujemo naše gibanje v želeni smeri. To je še kako pomembno pri športu, kot je poudaril poklicni plezalec Michael Lerjen iz Zermatta. »Prav pri plezanju potrebujemo najširše vidno polje. Pri plezanju potrebujemo neprestano ohranjanje pogleda na svojega plezalnega partnerja ali skupino, ki jo vodim v gore. Takrat imam vedno veliko odgovornost in moram biti pripravljen na vse naključne in nepričakovane dogodke. Prav tako moram neprestano slediti in iskati optimalno pot; se pravi vse naslednje oprijemke in police, ki omogočajo najlažji vzpon. Manj kot rotiram glavo bolj je vse skupaj varno. Dodatno gibanje pomeni več napora, kar pa destabilizira telo v nevarnih plezalnih položajih«.

Več napora in dodatnega gibanja porabimo, kadar je naše vidno polje omejeno. Pri športu se naša glava in oči neprestano gibljejo.  V povprečju se glava vsake 3 sekunde premakne za 70° od našega frontalnega pogleda. To je v coni pogleda preko ramen, tako v levo kakor tudi v desno stran. Klasična plezalna očala, ki so imela ob straneh usnjeno ali plastično senčilo dejansko zahtevajo preveč gibanja in zato niso najbolj primerna. Zahtevajo, da z glavo in telesom naredite večji zasuk, da bi videli, kot kadar ste brez očal ali pa z ustreznimi očali, ki imajo široke, ukrivljene leče in takšno konstrukcijo okvirja, da omogočajo periferni vid.

Dobra športna očala morajo zato imeti zelo široko vidno polje, hkrati pa vsa vas morajo varovati pred direktnimi žarki (svetlobo od spredaj). Pri testu je Nich Dash ugotovil, da so očala tycane pro outdoor dejansko edina očala, ki učinkovito ujamejo razmerje med nudenjem zaščite pri straneh in hkrati še vedno omogočajo dobro zaznavanje in percepcijo predmetov. V perifernem vidnem polju, očala tycane pro omogočajo lateralni pogled v 114° od pogleda naprej, kar je kar 16° več kot pri drugo najboljših očalih, ki so bila na testu. Tako široko vidno polje je možno zaradi močno ukrivljenih leč. S tem, ko premaknemo našo glavo za prej omenjenih 70° v vsako smer, nam očala tycane pro outdoor, omogočajo popolno – 360° široko vidno polje. Se pravi vidimo lahko vse, kar se dogaja okoli nas. Pri drugo najboljših očalih je vidno polje zgolj 336°, kar pomeni, da je 24° vidnega polja neznanka. Tega lahko vidimo zgolj z dodatnim gibanjem ramen ali telesa.

soncna-ocala-skozi-oci-znanosti-2

Če povzamemo z dobrimi očali:

1. Je manj energije porabljeno med aktivnostjo, ker je okolica pokrita s perifernim vidom.
2. Je naša stabilnost večja, ker je manj gibanja z glavo in telesom.
3. Je naša varnost večja in izvedba gibov bolj učinkovita.

VEČ PENE, MANJ SOLI

Naš testni plezalec Michael Lerjen je star 26. let, vendar pa so njegove oči stare dvakrat toliko. Veliko gre pripisati temu, da je obdelal že velik del sveta v svojih visokogorski podvigih. Osvojil je vse alpske štiri tisočake, kot tudi himalajski Nanga Parbat.

Veliko časa v zasneženih gorah pa pomeni tudi velik stres za oči. Nick je pri Michaelu opazil, da so opazni že začetki t.i. developing pingueculas. Slednje se kaže kot poškodba na očesni veznici, v obliki belo/rumenega madeža. Do takšnega stanja pride zaradi prevelikega UV sevanja, izsušenosti oči, vetra, vročine in zaradi znojenja. Med športnimi aktivnostmi namreč izgubimo veliko tekočine. Izgubo očesne tekočine lahko merimo s koncentracijo soli v očesni tekočini – solzah. Tako je tudi Nick preverjal svojo tekočino med aktivnostjo z različnimi očali zjutraj in zvečer. Bolj kot so dehidrirane oči, bolj slana je očesna tekočina. Najbolj zaskrbljujoče rezultate je dobil pri tipu očal, ki imajo ravne leče in so odprte pri straneh. Pri tycane pro pa so bili rezultati zvečer celo boljši kot zjutraj. Zakaj?

V okvir očal je moč integrirati posebno peno, ki omogoča popolno prileganje našemu obrazu. Slednja ne prepreči smo vstopa UV žarkov, ampak zadržuje tudi veter in vse prašne delce in tako zaščitene oči se zlahka ne izsušijo pri povečani aktivnosti. Očala tycane pro so se odrezala tako dobro, kot smučarska očala, ki dokazano nudijo najboljšo zaščito pred izsuševanjem oči in zaščito oči na splošno.

soncna-ocala-skozi-oci-znanosti-3

PRIJETNI NA POGLED

Gledanje neposredno v sonce, brez zaščitnih leč s primernim filtrom, lahko povzroči trajne posledice oči v vsega nekaj minutah. Ob gledanju delnega sončnega mrka v Nemčiji l. 1912 je več kot 3000 radovednežev utrpelo trajne okvare na vidu. Danes verjetno ni nikogar, ki bi namenoma gledal direktno v sonce. Prav v gorah pa se nekaj podobnega lahko dogaja nehote. Vzemimo primer planinca, ki hodi v visokogorju po snežni podlagi. Sneg odbija 80-95 % žarkov, medtem ko vegetacija v gozdu zgolj 6 %. Vodna površina in skale so nekje vmes, odvisno seveda od upadnega kota sončnih žarkov.

Na visoki nadmorski višini je izpostavljenost oči UV sevanju bistveno večja kot v dolini. Vsakih 1000 m nadmorske višine se UV sevanje poveča za 10-16 %, v primeru megle pa je odstotek še nekoliko višji. Veter, mraz, suh zrak, odsev snega in snežni kristali v kombinaciji s človeškim znojem in povečevanjem pomanjkanja kisika so še dodatni dejavniki, ki pripomorejo k poškodbam oči. Na višini 5500 m (višina baznega tabora pod goro Everest), je delni  tlak kisika le 50 %, na najvišji točki sveta (8848 m) pa znaša še samo 33 %. Da bi preprečili negativne posledice na oči, je kvalitetna zaščita pogoj in nuja.

Ljudje, ki so izpostavljeni kritičnim stopnjam svetlobe lahko utrpijo med 30 in 40 % pospešeno staranje očesne veznice in roženice, ki nastane kot posledica UV sevanja. Roženica absorbira večinoma UV-C in UV-B žarke, medtem, ko leča absorbira UV-B in UV-A žarke. Naj samo omenim, da se splača začeti nositi kvalitetna sončna očala že zelo zgodaj, saj nam UV žarki naredijo 80 % škode že do našega 18 leta starosti. Dejstvo je, da so tedaj oči še nekoliko bolj občutljive, poleg tega pa otroci ponavadi še ne nosijo tako kvalitetnih očal ali pa jih je potrebno k tem v veliki meri spodbujati.

POSLEDICE IN SIPTOMI

Prvi simptom pomanjkljive zaščite oči so suhe oči, občutek tujkov v očeh in vnetje. Najbolj sta prizadeti roženica in mrežnica. Med športno aktivnostjo, je roženica pod enako obremenitvijo kot mišice. Ekstremne vzdržljivostne zahteve, kot je npr. planinarjenje, vodi do povečane presnove, naraščanja telesne temperature in pomanjkanja glukoze v roženici. Zmanjšanje parcialnega tlaka kisika v roženici na večji nadmorski višini prav tako povzroči manjšo koncentracijo kisika v roženici. Možne negativne posledice pomanjkanja kisika skupaj s povečano izpostavljenostjo sevanju so zamegljena roženica in s tem motnja vida, težave s kontaktnimi lečami in boleča snežna slepota (ultravijolični keratitis).

Krvavitev mrežnice (HARH – High Altitude Retinal Haemorrhage) je druga resna nevarnost, ki jo lahko povzroči zmanjšani parcialni tlak pri večjih nadmorskih višinah. Možni simptomi so meglen vid, močno bleščanje ali črna lisa v vidnem polju. V tem primeru je edina prva pomoč spust z višine z vdihavanjem kisika iz jeklenke.

OKVARA VIDA IN EKSTREMNI ŠPORTI

Nepopravljiva okvara vida ne le vodi k revnejšemu udejstvovanju v športu, ampak tudi k težavam s koncetracijo in možnim napačnim odločitvam. To je še posebej pomembno pri udejstvovanju v gorah, kjer so prave in hitre odločitve nujen vsakdanjik. Presenetljiva je tudi statistika, da ima samo 50 % vseh vrhunskih športnikov pravilno koregirano okvaro vida. Številka je precej nižja pri rekreativnih športnikih. Uporaba kontaktnih leč je zanesljivo sredstvo v smislu koregiranja vida ampak je problematična pri uporabi v gorah zaradi mraza (leče in tekočina lahko zmrzneta) in suhega zraka (roženica se suši).

Tudi sami smo se lahko prepričali, da pri tycane pro outdoor ne gre za vsakdanji športni produkt, temveč so očala rezultat večletnih raziskav in sodelovanja z vrhunskimi alpinisti, raziskovalci in zdravniki.

Avtor: Miha Žerovnik
Vir: Revija Sokol, jesen 2014, adidas eyewear, www.adidas.com/eyewear

 

soncna-ocala-skozi-oci-znanosti-4