Z varnostjo še večji užitek

Smučanje je zagotovo eden od najbolj priljubljenih športov v Sloveniji, zato je gneča na naših smučiščih povsem razumljiva. Zaradi nove tehnike in boljše opreme pa so smučišča postala zelo nevarna za smučarje vseh starosti. Zimske športne aktivnosti so specifične in omejene na samo nekaj mesecev letno. Prav zato je možnost poškodb tu večja kot pri dejavnostih, s katerimi se ukvarjamo skozi vse leto. Priprave na zimo in njene radosti nam lahko prihranijo marsikatero skrb, bolečino in celo poškodbo.

Zaščitna smučarska oprema je ključna

Poleg dobre fizične pripravljenosti je uporaba zaščitne opreme pri smučanje in tudi ostalih zimskih športih velikega pomena. Zaradi novih materialov in oblik smuči, snowboardov so hitrosti smučarjev in deskarjev vedno višje. Na žalost se tovrstne poškodbe največkrat pripetijo prav najmlajšim. Tehnologija varnostne opreme tem spremembam sledi (pre)počas, zato ni vseeno kakšno opremo kupite. Zatorej naj vam ne bo nerodno nadeti si preko smučarske kape še zaščitno čelado, ki vas bo obvarovala pred najhujšim. Tudi pri deskanju na snegu, sankanju in drsanju je uporaba zaščitne opreme močno priporočljiva.

 

Zaščita hrbtnega predela je prav tako izjemno pomembna še posebej v snežnih parkih in na tekmovanjih prostega sloga, katerih se radi udeležujejo otroci in mladi po srcu.Zaščitne opreme in varnostne opreme je še veliko: smučarska očala, varnostne vezi zadnjih generacij, čelade, opornice za trup, rame, komolce, zapestja in drugo. Sama varnostna oprema pa ne zadošča. Nujno je učenje pravilne tehnike in varnega smučanja oziroma deskanja, ustrezna telesna priprava pred začetkom sezone, ki vključuje učenje gibalnih vzorcev ne samo za smučanje, temveč tudi za padce in ne nazadnje strog varnostni režim na smučarskih terenih.

Če pogosto smučate, veste, da je vsak dan mogoče videti kako nezgodo. Večina se jih k sreči konča brez hujših posledic, žal pa se vse ne končajo samo z buško na glavi. Zato se je treba zavedati odgovornosti, ki jo nosimo, ko smučamo. Veliko lahko naredite že s tem, da ste na smučišču pazljivi in pozorni, hkrati pa uporabljate opremo verodostojnih proizvajalcev, ki imajo vse ustrezne certifikate in so prestali primerna testiranja.

 

adidas Progressor S

Smučarska očala adidas Progressor S odlikuje izredno veliko vidno polje s sferičnimi dvojnimi lečami, ki omogočajo odlično periferno vidno ostrino. Dvojna leča v simbiozi s climacool ventilacijskim sistemom zagotavlja jasen pogled in preprečuje možnost zarositve stekel. 3-slojna obrazna pena zagotavlja popolno prileganje obrazu in poskrbi, da bodo vaša očala vedno na pravem mestu.

Omeniti velja še inovativen sistem menjave leč. Na očalih se ne menja zgolj leča, temveč se celoten sprednji del okvirja loči od preostanka očal. Menjava leč se torej lahko opravi tudi z robustnimi smučarskimi rokavicami. Poskrbljeno je tudi za vse, ki potrebujejo korekcijske leče, saj so kompatibilne s clip-in sistemom namestitve leč. Stekla: LST active silver (antifog). Paket vsebuje vrečko iz mikrovlaken. Progressor S je idealna izbira za široko paleto zimskih športov: smučanje, deskanje na snegu in turno smučanje.

 


adidas Backland

Adidas Backland so smučarska očala brez okvirja. Široko vidno poljem vam omogoča, da s pogledom ujamete prav vsak detajl, ki ga ponuja zima. Očala so opremljena z veliko inovativne tehnologije, ki vam omogoča prijetno preživljanje aktivnega časa bodisi v vrsti na žičnici ali pri velikih hitrostih na pisti. 2-slojna pena zagotavlja učinkovito absorbcijo znoja, medtem ko silikonizirani pašček poskrbi za popoln oprijem, neglede na to ali nosite kapo ali čelado. Stekla: LST active silver (antifog). Paket vsebuje vrečka iz mikrovlaken za shranjevanje in čiščenje leč. Idealna izbira za široko paleto zimskih športov: smučanje, deskanje na snegu in turno smučanje.

Avtor: Miha Žerovnik
Foto: adidas Eyewear

Vir: Revija Sokol