polovicni-zlobni-pogled

Znamka s tremi črticami pošilja januarja na prodajne police nova očala – Evil Eye Halfrim temelji na očalih, ki varujejo naš pogled že praktično desetletje. Ob tej priložnosti smo obiskali tudi tovarno v Avstriji.

Športna, za nas kar kolesarska očala adidas eyewear Evil Eye (z oznako Pro ali brez nje) so si v desetletju obstoja pridobila praktično kulten status, ki ga prekaša le legendarni Oakleyev okvir M. Sedaj prihaja nov model Halfrim, ki že z imenom razkrije svojo prednost – okvir je le polovičen, kar pomeni predvsem nižjo težo in lažjo menjavo stekel. A to sta le dve glavni prednosti novega modela, ki bo sedaj na voljo ob klasičnem modelu Evil Eye, ki še naprej ostaja v prodaji.

Iz Linza v svet
Za adidas Eyewear ste slišali že neštetokrat, verjetno pa ne veste vsi, da za očali v resnici stoji družinsko podjetje Silhouette s sedežem v avstrijskem Linzu. Leta 1964 ustanovljeno podjetje je največji proizvajalec korekcijskih očal brez okvirja, zaposluje 1500 ljudi in ima med drugim tudi licenco za očala adidas. Če še vedno ne poznate tega podjetja, naj navedem še dejstvo, da Horatio Cainenjihova očala sname in znova natakne povprečno kar 22x v vsaki nadaljevanki serije CSI (in to brez sponzorske pogodbe). Zdaj torej vsi veste, o čem govorimo.
Družini Schmied (ki ima podjetje še danes v 100 % lasti) se ob ustanavljanju verjetno ni sanjalo, da bodo prav oni s svojimi očali močno spremeni svet gorskega kolesarstva. Z modelom Evil Eye so v začetku tisočletja videli največji potencial prav v tem športu in hitro so začeli veliko vlagati v kolesarje in kolesarske parke. Prav njihovemu vložku se gre zahvaliti za številne frirajd parke po Evropi, ki so bili izdelani po zgledu severnoameriških. Danes, desetletje kasneje, bodo očala Halfrim znova promovirali z novim trendom – tokrat z “gibanjem” flow riding, ki že velja za naslednji najbolj popularen način gradnje parkov (o tem bomo zagotovo še pisali).

Evil Eye Halfrim
Kot rečeno je izboljšan model Evil Eye v vseh pogledih boljši od predhodnika – seveda je okvir narejen iz enakega polimera SPX (SP kot super polimer in X za skrivno sestavino), ki vedno znova preseneti s svojo upoglivostjo in trpežnostjo. Vanj so vstavljena stekla LST, a tokrat s posebnim mehanizmom, ki je skrit na obeh straneh okvirja in hrati omogoča nastavljanje naklona ušesnikov. Tudi model Halfrim bo na voljo v dveh velikostih in seveda v številnih različnih barvnih kombinacijah, v okvir pa bo možno pritrditi tudi dodatna korekcijska stekla. Očala smo že imeli priložnost na hitro testirati in mirno lahko rečem, da so precej boljša od sedanjega modela, predvsem so lažja in veliko bolje stojijo na obrazu. Vendar bodo morala pravi test še prestati, zato boste o teh očalih še brali.

Na sedežu podjetja
Tokrat se raje malce bolj posvetimo proizvodnji očal adidas Eyewear, ki poteka v visoko tehnološki proizvodnji na sedežu podjetja v Linzu. Sama izdelava sama po sebi niti ni tako zelo posebna, saj verjetno na podoben način izdelujejo očala prav vsi. Vendar sta izbira materialov in kvaliteta izdelave tista dejavnika, ki naredita očala nekaj posebnega.
Silhouette izdela vse sestavne dele očal v “hiši”, le stekla pridejo iz tovarne v Franciji. Vse se začne z zrnci plastike SPX, ki jo zmešajo z barvili in segrejejo, tekočo zmes pa brizgajo v kalupe za izdelavo okvirjev in drugih delov. Ohlajene okvirje zgladijo v rotacijskih posodah z abrazivnim kamenjem in nato strojno polakirajo. Na ušesnike vlijejo še mehko gumo, zaradi katere očala stojijo na svojem mestu, hkrati pa guma tudi izpopolni celoten videz.
Medtem v drugem delu tovarne odpirajo škatle s stekli, ki so jih izdelali v Franciji, in z njimi hranijo računalniško vodeno stružnico, ki jih bo izrezala v želeno obliko. S kratkim zaključkom bi lahko rekli, da nato očala še sestavijo, zapakirajo in že so na poti v trgovino. A v resnici ni tako – v vseh fazah proizvodnje nenehno preverjajo kakovost proizvodnje, skrbijo za najvišja možna merila in se ukvarjajo z neskončno majhnimi podrobnostmi. Predvsem pa je v vseh fazah dela še vedno veliko ročnega dela, kar daje proizvodnji poseben pečat.

Evil Eye Halfrim bo z nami verjetno naslednje desetletje, vsaj takšen je načrt razvojnega oddelka, ki je v nov model vložil več kot leto in pol dni razvoja. Glede na prvo izkušnjo se za uspeh novih očal res ni bati.

www.adidas.com/eyewear
www.amm.si

Na uvodni sliki Matt Hunter, foto adidas Eywear in Grega Stopar

Vir: http://www.mtb.si/reportaze/90-polovicni-zlobni-pogled.html